O yasa 10 yılda 11 bin işçiyi öldürdü



DİSK Genel Başkanı Beko, AKP'nin ilk icraatlarından olan ve taşeronlaşmanın önünü açan 4857 sayılı İş Kanunu'nun çıktığı günden bu yana 11 bin işçinin ölümüne neden olduğunu vurguladı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, son yıllarda yaygınlaşan taşeronlaşmaya dikkat çekerek, AKP hükümetinin ilk yıllarında çıkardığı 4857 sayılı İş Kanunu ile taşeron çalışmanın temellerini attığını ifade etti.


Taşeronlarda çalışan kişilerin sendikal haklarının ve iş güvenliğinin olmadığını vurgulayan Beko, 4857 sayılı yasanın 10 yılda 11 bin işçiyi öldürdüğünü dile getirdi. DİSK heyetinin CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin'i ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Beko, söz konusu yasanın taşeronlaşmanın önünü açtığını belirtti.
Odatv'de yer alan habere göre, 4857 sayılı yasanın çıkmasıyla birlikte Türkiye’nin taşeron cennetine döndüğünü ifade eden Beko, şunları dile getirdi:

“Taşeronlaşmanın önünü açan 4857 sayılı yasanın çıkarıldığı günden bu yana 11 bin işçi hayatını kaybetmiştir. 10 yılda 11 bin arkadaşımız iş kazaları yüzünden hayatını kaybetti. Eğer 11 bin daha işçi arkadaşımızı kaybetmek istemiyorsak taşeronlaşmanın yasaklanması gerekiyor. Taşeron yasaklanmadıktan sonra işçi arkadaşlarımızın geleceği AKP hükümetinin ipoteği altında olacaktır. Bu yüzden bu konuda ciddi çalışmalar yapacağız. Mecliste grubu olan partileri tek tek ziyaret ederek işçi ölümleriyle ilgili dosya sunacağız”
Beko: “CHP bize destek verirse sonun aşılır”
Söz konusu yasa çıktığı günden bugüne Türkiye’nin taşeron cumhuriyetine döndüğünü kaydeden Beko, “İş güvencesi yok büyük bölümünün sendikası, geleceği yok. Dolayısıyla kayıt dışı yüzde 40’ları buldu. Bu ülkede kurulan devlet desteği ile yaratılan devlet politikası haline getirilen taşeronu yıkacağız diye yollara çıktık. Taşeron sistemi mücadelesinde CHP bize destek verirse sonun aşılır” şeklinde konuştu.
Beko, AKP'nin toplu iş yasasını çıkarmasının ardından 6 milyon taşeron işçinin sendikalı bile olsa toplu iş sözleşmesi yapacak sendika bulamayacağını, söyledi. AKP'nin örgütsüz bir toplum yaratmak istediğini öne süren Beko, “Önümüzdeki dönemde sendikalar yasasını değiştiremezsek 2018 yılında 6 milyon arkadaşlarımız da asgari ücretle çalışanlar ordusuna katılacaktır” dedi.
Madem IMF’ye borç verebilecek duruma geldik…
14 Mayıs’ta son taksiti ödenerek kapatılan IMF ve borcuna değinen Beko, insanların geceleri aç uyuduğunu belirtti. IMF'ye olan borçların bittiği yönünde yapılan açıklamalara dikkat çeken Beko yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
“İncelediğimizde Ulusal Kurtuluş Savaşı sonrası ülkemizde işçiler için kale dediğimiz işyerleri tek tek satıldı. 38 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. Bugün baktığımızda başta işçiler emekliler kamu çalışanları almış oldukları tüketici kredi karşısında 306 milyar dolar bankalara borçlu… Burada yüzde 25’i icralık. Almış oldukları kredileri geriye istikrarlı iş olmadığından dolayı zamanında ödeyemiyorlar. Böyle bir durumda IMF’ye borçları ödedik diyorsanız en azından IMF’ye borç verebilecek duruma geldik diyorsa Başbakan, asgari ücretle çalışan arkadaşlarımız var, emeklilerimiz var işsizlerimiz var geceleri aç yatanlar var. 1 milyona yakın çocuğumuz sitelerde çok tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. Bizim asıl görevimiz işçilerin sosyal haklarını korumaktır ama bu konularda duyarsız kalamayız. Bu konuyla da ilgili araştırma ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz.’’


 Kaynak:haber.sol.org.tr

0 yorum:

Yorum Gönder